Posted in Brez kategorije

Motivacija – tvoja gravitacija!

Ja, za vse stvari je potreben svoj čas, pravijo. Potrpežljivost, ki neučakanim dušam, drvečim skozi vrtoglavo hitro odvijajoči se čas, danes v najboljšem primeru konsktruktivne zmožnosti uvida v situacijo predstavlja osebni izziv, v najslabšem pa oviro, ker nepotrpežljivost nemirnega pač slej ko prej rezultira v slabovoljni izbruh na kakršenkoli že način. Čas se odvija v navedenem kontekstu počasneje, ne glede na vztrajno osuplost vseh, ki se ozirajo nazaj čez ramo in ugotavljajo, koliko časa je že preteklo odkar so.. Karkoli. Prehiteti njegovega rekordno hitrega odvijanja filmskega traku se ne da z neučakanostjo v drugem od prej navedenih (najslabšem) primerov. Se pa z odločnostjo da upočasniti posnetek. S pravo mero determiniranosti v vzgibu želje se ga da!

“Kar se mora, ni težko.” Je res? Ne, je pa res, da ti nekaj, v kar si itak primoran, ne pušča ravno veliko manevrskega prostora in si pač prisiljen v aktivacijo. Pritisk je dvorezen meč – lahko te, zlasti če si tip človeka, ki v stresu dela učinkovito ali celo učinkoviteje, zgane kot je treba, lahko pa te tudi ugonobi. Stvar pogleda na aktivnost je, v kakšnem vzdušju se je boš lotil, ko se je boš. Če boš gledal skozi prava očala, bo morda motivacija našla tebe še preden boš ti našel njo.

Načeloma nimam težav z navdihom, ko gre za svet črk. Črpam ga povsod, celo iz lastnega bistva. Je pa dejstvo, da kadar se odločiš nekaj narediti zavestneje, plansko, kot umetniški tip nisi čisto prepričan, kje boš zakorakal v labirint besed. Pri vseh stvareh, ki si jih predhodno zadam in niso stvar trenutnega vzgiba v afektu, imam občasno težave tudi sama. In tako sem kar malo nejevoljno zadnji mesec večkrat pomislila, zakaj je moj začeti blog še vedno tako zelo.. na začetku, v smislu objavljanja. In se vprašala kje nadaljevati… In ker sem v miselnem toku slej ko prej pač morala trčiti ob ta sveti gral “motivacije”, je slednji pač predmet prve objave po uvodni.

Kadar ne gre za nepričakovan hipni preblisk, idejno eksplozijo iz praznega nič, utegnejo pri motivaciji morda pomagati naslednji načini:

  • Glasba – Odvisno od tega, ali si bolj tip človeka za glasbo z besedilom, ki je dovzeten za besede, ki so tiste, ki najbolje pritisnejo na prave sprožilce navdiha, je tudi, ali ti bodo pomagali pri iskanju motivacije komadi z besedilom, ki ga tvoja ušesa želijo slišati. Za umiritev ne more škoditi meditativna glasba, od klasične do prave meditacijske glasbe. Za energijo tudi ni težko poiskati razpoloženjskih pesmi s pozitivnim nabojem, ki te zganejo. Ne le poslušati, tudi slišati jih moraš. Pri tem pa si dovoli glasbo čutiti.
  • Umetnost – Kje neki najti kaotičnost uokvirjeno če ne v svetu umetnosti vseh vrst? Pristno ustvarjena umetnost ima celo želen učinek navdihujočega vpliva na vse, ki se vanjo potopijo. Je prikladen ventil za polovitev vsega, kar je primerno za preslikavo v svet.
  • Vzori in zgledi – Kopiranje, posnemanje? Ne, ne plagiatorstvo. Zgolj uk, ki ga uporabiš za odskočno desko. Znanje se lahko nadgradi, ko je osvojeno. Učimo se že od malega in učenje se ne neha. Tudi načina iskanja motivacije se da vsaj delno priučiti.
  • Motivacijski citati – Za hitro injekcijo pozitivne energije ali kar več le teh včasih pomaga zgolj pobrskati po motivacijskih citatih, ki se jih je skozi zgodovino nabralo že enormno veliko. Tudi če ti ni do branja dolgih člankov z lično zapakiranimi navodili, kako se zbrcati v rit, da se boš nekam premaknil, ti tistih nekaj minut, ko pobrskaš za reki po spletu, lahko še vedno ponudi dodaten zagon.
  • Gibanje zunaj – Nekaterim ljudem še posebej pomaga, da se premaknejo, kar spodbudi njihov miselni tok. Včasih bo dovolj že sprehod, bodisi v naravi bodisi v prometni ulici, polni luči, brnenja, donenja in smoga. Je pa moto, ki ga naj tu vstavim “vdih za navdih” prijaznejši do telesa v prvem primeru. 🙂
  • Druženje – Ne le virtualno, tudi v realnosti se je dobro pogovarjati, kar vemo vsi. Včasih pride prav pogovor s somišljeniki, ki nam povrne občutek vključenosti, razumljenosti in nam da vedeti, da nismo sami, včasih pa konstruktivna debata z nasprotno mislečim, ki nam razkrije še druge zorne kote, če si to dopustimo. In seveda – več glav več ve. Deljenje za lažje življenje!

Zdaj moram že vsled želje po verificiranju lastne kredibilnosti v smislu vere same sebe v svoje mnenje (:D) kmalu nadaljevati s pisanjem bloga, kaj? 🙂 No, to je ena izmed stvari, h kateri bom tudi stremela. Je pa vse lažje, če se česarkoli lotiš z veseljem in strastjo. Če boš že uvodoma pristopil k dejanju z odporom in odklonilnostjo, boš poleg tega, da boš med tem, kar boš delal, slabe volje, najbrž tudi z rezultatom manj zadovoljen. Naj gre za pomivanje posode ali pisanje doktorata, motivacija je vedno tista zapornica, ki se mora odpreti, da se premakneš z mesta in nadaljuješ svojo pot.

Navdih motivacije je lahko tvoj kompas, ko se (namerno ali ne) izgubiš, stranski učinek motivacije pa gravitacija, da vsaj bolj miren naslednji večer zaspiš.

Wingia

Le odtis čaja, a njegov vtis ostaja.
Umetnost je moč najti povsod, nemalokrat se kar sama zgodi. Kot slika umetnika od kdovekod, ko se čaj v skodelici posuši.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.