Posted in kuhalniški podvigi

K tlom vzhičeno me marsikaj drži še polrazprtih kril, a je prav, da ne pozabim, da mi tudi kuhalnica spusti utrip vdolž žil. ;)

Ker me je sinoči, ki se ravno vleče v danes, študij okoljske zakonodaje za potrebe formalne karierne nadgradnje ohranil budno v posebnem meditativnem stanju, sem spremenila eno medtedensko noč, ki bi sama po sebi lahko bila nenavadno navadna nekje za moje standarde pričakovano pričakovanega, v takšno nostalgično, ko si nastavim glasbo in me kuhinja ujame v svoje kremplje. No, tako vsaj ona misli, ker se itak samo delam – v bistvu jaz njo! 😉

Kakorkoli, da bo preambula tega nepravnega predpisa Kako si narediti iz omlete kulinarični presežek in se spet povzpeti kuharsko stopnico višje malo bolj receptarska, bom sestavine razširjenih kril delila z vami kot tudi proceduro oziroma izvedbeni postopek priprave te kulinarične mojstrovine*(‘.’)*, ampak pri tem se morem malo grizti v dušo, ker imam rajši pisanje receptov, ki vključujejo mentalne sestavine in se kuhajo v mislih.. Ajssss, začinjena omleta lajfa ali mmmm, pregrešno stopljen občutek okušanja okušenosti okusa pod in nad jezikom, ki čute vzdrami sredi noči ob uri (ne)spanja pravičnega?

Prisegam s častno amatersko kuharsko (amatersko le zato, ker nisem nosila predpasnika in ker sem vmes skrenila s planov.. sicer pa profesionalizirana omleta je bila izkupiček investiranja sebe v to nadaljevanje meditacije…), da se mi nemalokrat po(ne)sreči ravno prava kombinacija obeh prispodob iz zaključenega dela prejšnjega odstavka, ki se čez krožnik skupčka v zlatosredinsko pravilo ravnovesja. Čin-čin! 😉 To je tudi eden od motivov, da sploh pobrskam za bojno opremo in se podam na svoje middle kuharsko popotovanje brez pasuša, priznam. Ne bom škrta niti pri razkritju sestavin kot kdo zna utajiti kakšen detajl, da ne bo pokošen s konkurentom za drugim štedilnikom. Ja, gre le za omleto, čeprav nenavadno, ampak tudi sicer ne vidim smisla v nerazkritju sestavin in količin, kajti vsak pripravljen krožnik je svojstven, če si se vrtel v občutkih in mislih, ki so tvoje mentalne začimbe, ki začinjujejo postopek priprave, medtem ko si umetničil.

Na zastekljeni čebuli z lovorjem, dokler robovi obeh ne zajesenčajo, dodatno popečen že predhodno pečen tofu, jajček, dodana srednje obilna žlica namaza z drobnjakom, vmes, prej in potem pa poleg minimalnega -skladno s sodobnimi trendovskimi zahtevami zdravstveno/trgovinskih namer – potrosa soli začimbe je moja dlan obvezno posegla po muškatnem oreščku, kumini, čiliju, kajenskemu popru, curryju in kurkumi. Zveni nezmešljivo, a zmazal(a) bi do zadnje pikice, garantiram, tudi če si na katero izmed sestavin alergičen/-na. 😉 Pri prezentaciji sem za (tudi funkcionalno!) prilogo omleti izbrala žlici jogurta s kvinojo in sončničnimi semeni, ki lepo popestrita v svojem blažilnem podtonu eksplozijo začimbnic, ki se uravnovesi in te pogreje na to nepoletno poletno noč, da si spet – poleten.

Uživam v vsakem kuharskem eksperimentu, ko si ukradem čas, da nato lahko pozabim, da sploh čas uokvirja naše beganje sem ter tja in je kuhalnica moja čirulečarule palčka, s katero se zgodi potem – za hokuspokus-om, ki je sestavljen iz hokusa=postavitev krožnika, ta-daa! & pokusa=prijetna eksplozija nad ustnimi brbončicami in vsemi okuševali, vohali in notranjimi tipali – bum, ki je zmagoslavno odložen pribor po zmazanem zmagoslavju moje male zmage.

Lačno? Ničesar se ne stradaj, vzemi si svoje orodje in se ravno prav obvladaj… Najsi gre za kuharski podvig ali miškin premik, ujemi se v pristen stik – sebe s tem, kar lahko znaš, če se ujameš z energijo in jo spet od sebe daš.

Wingia

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.