Posted in Brez kategorije

Kako z igro konvertirati trmo v motivacijo in svoj minus spremeniti v plus na primeru osebnega skoka v boljše bivanje ali Kako sem jaz postala bolj organizirana in zakaj je to dobro. :)

Ego-ta in Trmo-ta v njunih neuporabnih delih na stran, uvodoma priznam, da sem šele zdaj začela spoznavati, da mi je trma sem ter tja konkretno naškodila, ker je nisem energijsko pravilno usmerjala. Se pa hitro, ko se preobremeniš (tudi s pozitivnimi rečmi!) lahko vprašaš kako imeti več energije, s čim jo lahko privarčuješ in kako se razbremeniti morebitne anksiozne nervoze, da ti pri lovljenju sanj, v katere vodi “imeti se rad” (tu se oziram k prejšnji objavi), čim manjkrat spodrsne.

In hitro sem pogruntala, kje lahko izboljšam občasne spodrse preobremenjenosti in si uredim dele življenja, ki rabijo novi red. 😉 Zadnje čase sem skočila iz tolikokrat omenjane cone udobja že večkrat, kar mi je vlilo pogum, da nadaljujem, a me je občasno tudi zmedlo in utrudilo in ker moj um vedno išče rešitve, dokler jih ne najde, sem želela ta aspekt izboljšati.

Kot sem že pisala v motivacijskem postu nekje na začetku svojega bloganja, se je včasih res pod mus “zbrcati v rit”, da se nekam premakneš – recimo, evo, prenesi teorijo, ki jo vsi opevajo “stopiti iz cone udobja” v prakso na čim več področjih ravno na način, da svojo trmo konvertiraj v voljo – saj je tudi edino smiselno skušati svoje minuse uporabiti za nove pluse v življenju, ta investicija pa se splača tudi zato, ker te vsestransko krepi, se pa tudi tu teorijo preslikati v prakso zares da, če malo poglobljeno razmisliš in se malo “pretentaš” v igri, ki te zabava – in spoznavam, da vse bolj deluje, častna blogerska! 😛

Igra je preverjeno lahko prav simpatičen sistem, ki si ga sam sezidaš v buči in si polepšaš pot kreiranja nove navade. Kako sem se jaz zabavala pri tem skoku iz udobnoconjenja in še profitirala?

Začela sem si pripravljati opomnike za vse mogoče opravke, šla sem sicer že skoraj preveč v ekstreme (to mi je morebiti karmična kazen, ker sem se včasih norčevala iz preorganiziranih ljudi :D), ampak slej ko prej kljub moji nagnjenosti v ekspanzije do roba in čez zaradi ekstremistične plati poglabljanja vase tudi jaz znam najti ravnovesje. 😉

Kakorkoli: Opomniki so na prijazen način “pretentali” mene samo, ker se je najbrž v mojih možganih sprožil center za nagrajevanje vsakič, ko sem označila na svojem opomniku ali seznamu narejeno reč, potem pa sem se tudi naučila dodatno nagraditi za opravljeno in tako je bilo že v štartu moje zadovoljstvo dvojno (včasih zadostuje naslajanje nad tistim zavedanjem, da si kul.. če že ravno ni blizu nikogar, ki bi te pohvalil, si sam pocartaj egota, haha). 

Hitro sem odkrila dodatno zadovoljstvo, zaradi katerega se splača v takem početju vztrajati: Če ne drugače, ko pogledaš na seznam opravkov in vmes uvidiš tiste, ki te še posebej veselijo, si že bolj zmotiviran (zato se pa pretentaj pa si daj ljubše opravke vmes na sezname in boš vse delal z večjim veseljem-zaupaj mi, deluje! Sem se sama prepričala, malo je hecno na prvi pogled, sploh če gre za nekaj, na kar itak ne bi pozabil, ampak kaj je važno, če te bo lahko razveselilo? 😉 (Vmesni hint: Sem ravno zadnjič brala kako otroci navdušeno znajo v vsem uživati, sam nakup v trgovini je celo doživetje nazadnje – zakaj bi se le oni morali učiti od nas? Tudi mi se lahko od njih, ko se ozreš nazaj, vidiš, da si se v določenih ozirih bistveno lažje razvedril kot otrok tako da just be a copycat! ;)).

Seveda nikoli ne pozabi na obvezna mir in počitek, je pa dejstvo, da si ju prijetno utrujen, ko si opravil vse, kar si si zadal, lahko privoščiš bolj uživaško. 😉 Tudi k temu vodijo seznamčanje, priprava, načrtovanje. Tudi zato, ker se boš lažje spomnil veselja minulega dne, ker si skozi svoje opravke bolj užival, zaradi česar si bil boljše volje in je bil posledično boljši tudi tvoj dan. Organizacija torej tudi dolgoročno prispeva k večjemu veselju, posledično pa k notranjemu miru, ki je potreben za tvoje dobro počutje, tvoje življenje pa se tudi v drugih ozirih dvigne na višji level kvalitetnega bivanja.

Če si še vedno premalo navdušen, da si začneš bolj organizirati življenje, kjer ocenjuješ, da ti tega manjka, v sklepnem delu v podkrepitev navajam še dodatne benefite in podarjam tudi nekaj praktičnih idejnih nasvetov, ki v praksi izkazujejo, da se investicija v organiziranost nedvomno splača.

Urejenost vsega vodi v urejenost misli.Kako speljati stvar, da bo vseeno urejenost izgubila pričut dolgočasnega opravka? Začni z urejanjem prostora (tudi tu se lahko igraš in morebitni prvotni odpor do dela vnaprej odbiješ tako, da si urediš prostor tako da ne bo otežil tvojega fokusa (niti z neredom niti ne s preveč stvarmi, si pa pusti vsaj nekaj malega za motivacijo, kar te bo denimo veselilo za kasneje, ko boš tanujnejše delo opravil – vnaprej stimuliraj svoj center za nagrajevanje; preverjeno deluje tak pritisk na tvoje gumbe motivacije). In kot velja za vsak prostor, velja tudi za ostale stvari (od torbice do tiste omarice, avta, …).

Z organiziranjem lahko po drugi strani tudi odpraviš nepotrebna mašila, ki ti morda škodijo. Naj bo organizacija nadomestilo kakšnega nepotrebnega mašila, ker ti bo koristilo tudi to. 🙂 Na primer: uživaj v pripravi seznama stvari, ki te veseli ali se igraj, ko pospravljaš. Vmesni prostorčki prostega časa so samo tvoji, a če prav gledaš na organizacijo, najdeš v njej lahko pravi “mini-moja-igra-hobi” in lahko uživaš v pripravi, ta pa ti bo bolj koristila kot kakšno odvečno mašilo, ki je lahko včasih potrata časa, če ga narobe uporabljaš in hkrati boš naredil nekaj za udobje bodočih trenutkov. (Glej na to kot na osebno investicijo sebi, op. avt.)

Naslednji benefit: Manj napetosti, nervoze. Ne boš več tako živčno reagiral(a) niti na slabši dan. Majhen primer: Včasih pride slabši dan, ko si vseeno malo bolj občutljiv in potem bi najraje popi*dil zaradi nečesa, velikokrat tvojo nervozo takrat spotencira ravno malenkost – recimo ne najdeš nečesa; bolj kot imaš stvari organizirane in urejene, lažje boš našel izhod iz stanja nervoze in občutljivosti, sicer pa v vsakem primeru: lažje se umiriš, če imaš v sebi zavedanje, da si pripravljen in da imaš več front pokritih, se ti ne zdi? 😉 

Če povežeš vse točke z zgoraj napisanimi spoznanji, hitro prideš do istega sklepa: organiziranost pomeni tudi pripravljenost, ki ti vliva občutek varnosti, vse skupaj pa rezultira v večjo samozavest.

Mislim, da bi morala moja ekspertiza (:D) na temo organizacije zbuditi tvoje morebitne še neorganizirane dele biti, da se zaveš, da se res v tvoje dobro splača delati tudi na tem področju. Včasih je težko vztrajati, ne popuščaj si sicer preveč, a malo si lahko (tako, za srečo). 😉

V spontanosti je čar, je pa toliko slajši, če se zavedaš, da si varnejši, ker investiraš v kvaliteto svojega življenja za vnaprej in se zato spontanosti lahko neobremenjeno prepustiš. 😉 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.