Posted in Brez kategorije

Naj ti nobena malenkost ne oteži ravno prav razpršenega fokusa, ki vodi do več (miru & sreče) – osebni nasveti iz spoznanj o preobremenjenosti z videzom: Ne bodi tako neusmiljeno strog(a) do sebe!

Uvod tega posta naj bo sklic, ki pomensko izraste iz prejšnjega posta o neučakanosti. Zadnje čase sem se dobesedno vrgla s kavča pestovanja v nezadovoljstvu z lenobnim udobjem in začela intenzivno delati na sebi in investirati vase na vseh področjih svojega življenja, kar je razvidno tudi iz vsebine mojih objav in navdiha, ki me skoznje vodi. V vsem prebiranju, izvajanju novih praks, iskanju dodatne volje in navdiha sem ter tja lahko globoko zavzdihnem, ker najdem marsikaj, na čemer je še treba delati, a potem se z eno izmed svojih manter, ki meji na notranjo afirmacijo, saj mi daje občutek notranje pomirjenosti, opomnim, da vseeno ne smem biti prestroga do sebe.

In tako sem se lotila za problemom neučakanosti postopoma in ne pregrobo dela na tem, da se vse prevečkrat pretirano fokusiram na malenkosti in pričela kot se mi zdi posebej konstruktivno, čeprav neudobno za začetek – najprej s poglobitvijo v sebi, čemu je temu tako in kako lahko to popravim v svoje in višje dobro. Ker sem opazila, da se je kvaliteta mojega življenja občutno popravila, odkar sem se soočila sama s sabo, svojimi notranjimi strahovi in pomanjkljivostmi na konstruktiven način, sem tudi hitreje našla motivacijo za novo investicijo sebe vase. Kako?

Ker sem poglobljen človek in vse, kar je površinsko, pomeni zame trenutno veselje, me pa duhovno ne izpolni in osmisli mojega notranjega obstoja dolgoročno, sem vedela, da moram brskati dlje od sprijaznitve s tem, da je kot je in da ne more biti še boljše. V vsem, kar sem zadnje čase prebrala, je moj selektivni spomin večkrat ubral pot nazaj na članek, v katerem so bili opisani tipi notranjih strahov in si moral odkriti tistega, ki vlada tebi. Seveda, najdeš se marsikje (ker se vsi borimo s svojimi notranjimi dvomi), v enih bolj in v drugih manj intenzivno, vendar prijateljica, s katero sva obe analizirali članek, mi je dala potrditev, da sem se odločila za pravega.

Moj strah na podlagi navedenega članka je, adaptiran na doslejšnji način življenja, zlasti preden sem se začela intenzivneje ukvarjati z notranjim jazom, da si olajšam spopadanje z izzivi in privarčujem energijo za pomembnejše stvari, strah pred nepopolnostjo. Perfekcionizem ni slab, dokler te motivira, da napreduješ v vseh ozirih, vendar sem ter tja te lahko ugonobi, če ne znaš sprotno dejansko užiti čara svojega napredka.

Spoznala sem, da sem bila vse preveč obremenjena z zunanjostjo, pri čemer sem zanemarila notranjost. Namesto da se še bolj fokusiram na izboljšanje zunanjega izgleda, sem se v sebi odločila umiriti in najti pravo mero (ker vse bolj opažam, da moja ekstremistična naravnanost v dojemanju in čutenju včasih lahko moj fokus škodljivo preobremeni v napačno smer). 

Čeprav je ta post zelo oseben, iskreno, kot mi je v navadi (ker je pristna lepota skrita tudi v biti vedno TI, kar danes vem kljub temu, da me je marsičesa stala, ko sem se sem ter tja v preveliki meri komu nesebično dala v večjem delu tega, kar sem, a sem vse bolj pomirjena s tem) delim svoj nauk v pomoč vsem, ki se kdaj mučijo zaradi zunanjosti oziroma zaradi kakršnihkoli malenkosti pri sebi čisto preveč (zlasti ženskam, čeprav tudi moški vse bolj podlegajo občasnemu nezadovoljstvu s sabo in niti ni prevelike razlike med žensko, ki si ure in ure popravlja mejkap in še vedno ne vidi, kako lepa je lahko tudi z malo manj sloji raznoraznih krasil in moškim, ki ure in ure tiči v fitnesu, večno nezadovoljen s svojim tonusom).

Včasih traja dlje, da opaziš, da si z nečim otežuješ življenje, jemlješ nepotrebno energijo in potratiš preveč časa za eno stvar, pri čemer bo ostalo premalo časa za drugo, ki je dolgoročno pomembnejša. Ne me narobe razumeti, dobro počutje je nedvomno pogojeno z urejenostjo in čim lepšim izgledom, a vselej izgledati najboljše možno, za kar porabiš ure in ure in si nazadnje tako utrujen, da ne vidiš več pravega sebe v pravi luči, je skrajnost, ki pomeni zgrešenost.

V vsem je treba najti ravnovesje, za kar ni nikoli prepozno, saj se učiš itak vse življenje, če pa delaš na sebi še intenzivneje, boš itak vse nadoknadil(a).

Ker te z vseh strani bombardirajo mediji z neko tujo sliko generične podobe, ki jo je skreiral nenaravni umetnik, se ti lahko v intervalih bolj površnega dojemanja življenja kaj hitro v podzavest vcepi tuja miselnost o tem, kaj je lepo. Pri tem pozabiš, da so mediji tudi napihovalci za potrebe pridobitev svojih sledilcev, ker si dopustil, da tuja zgrešenost v miselnosti preveč zagrizne v tvojo zdravo. Ne podlegaj tujim vplivom, ko gre za lastno dojemanje!

Pri sebi sem šele s potekom časa opazila, zato sem si tudi lahko šele kasneje to priznala, da sem lahko sem ter tja preobremenjena tudi glede zunanjega izgleda. In potem sem kaj hitro tudi opazila, da nisem nič manj srečna (oziroma sem še bolj), če ne pretiravam in se ne obremenjujem z malenkostmi. Kot sem že omenila v pretekli objavi, je treba minus sem ter tja konvertirati v plus, če si želiš resničnega in dolgoročnega napredka, čeprav to pomeni velik in včasih zahteven korak. A vztrajnost se splača, kar tako ali tako že vidim v izboljšanju svojega življenja na vse večih področjih z delom na sebi. 

Včasih sem tudi jaz bila ena tistih “najstnic v ženski”, ki jih obsede neka stvar glede videza. Ure in ure bi lahko trenirala risanje obrvi, barvanje trepalnic. Ker uživam v urejanju, ker se mi zdi, da s tem negujem svojo feminilnost in ker se potem, ko sem si še malo bolj všeč zaradi vložka, ki si ga namenim, počutim boljše, sem v svoji nagnjenosti k poglabljanju in rahli obsedenosti sem ter tja zabredla.

Ampak enkrat ugotoviš, da tudi če zapustiš stanovanje malo manj obremenjen s čim, kar ti ta hip ni tako zelo všeč na sebi kot prejšnji dan in vdihneš vase pomen vsega ostalega, kar si ta hip bolj zasluži tvojo pozornost, ne boš nič na slabšem. In z vero vase in samozavestjo boš lažje uvidel svojo resnično lepoto in se negoval v iskreni ljubezni do sebe, ki je tisto pravo notranje zadovoljstvo, ko si pomirjen s seboj.

Včasih sem bila slepa in gluha za tuje mnenje, ko sem se zapičila v neko svojo idejo, danes pa sem bolj odprtega uma in po svetu hodim odprtih oči. Vem, da smo si različni in da niti en človek ni enak drugemu, vendar danes vem, da so ravno te razlike nekaj, kar ti pomaga zrasti. Ker sem pozorna na vse kaj več kot nekoč in čeprav delam na sebi, gledam širše, vidim tudi druge perspektive, jih navdušeno sprejemam – še globlje vidim v ljudi. 

Danes čisto drugače gledam na obsedenost z zunanjih izgledom, ker sem zrelejša in močnejša v svoji samopodobi in ker znam uživati v tem, kar sem. Spoznala sem, da je čisto vseeno, če kdaj kakšen pramen stoji drugače kot bi želela in če so se mi včeraj zdele moje obrvi lepše narisane. Stopim ven, z vero in zaupanjem, da sem več kot v redu, takšna kot sem, nasmehi moških, pristopi neznancev, odziv ljudi, ki jih navdušim že vizualno, mi dajo vedeti, da sem bila res prestroga do sebe (včasih se na to nisem ozirala, pa čeprav mi je več prijateljic pravilo: “Ej ti sploh ne opaziš, kako tebe tipi gledajo…”, ker sem manj sigurno v svoj izgled videla samo svoje napake, kar zadeva vtis, kar pomeni, da kljub sicer samozavestni in odločni drži glede videza nisem bila povsem samozavestna). 

Naj pretirana skrb zaradi malenkosti, ki jih še vedno želiš izboljšati, ne ukrade čara uživanja v tem, kar si že dosegel.

Danes vem, da je pomembna energija, ki jo oddajaš. Da je pomembno, da si v sebi to, kar si, si s tem pomirjen, ker se v celoti navdušeno sprejemaš in zato odprtega uma in srca sprejemaš prijaznost in naklonjenost drugih. Saj veš – šele ko imaš res rad sebe na vseh ravneh, imaš lahko vse bolj rad tudi druge. In kdo si ne želi še globlje, pristnejše naklonjenosti, v kateri ni prostora za tvoje notranje boje in nesigurnost vase? Več sebe, več boljšega sebe lahko daš svojim ljudem, tem bolj kot se sprejemaš in ceniš na pravi način in ne iščeš napak, pomanjkljivosti. Vse več pozitivnih odzivov okolice dobiš, ki ti kažejo, da si samo še na svetlejši poti in slej ko prej boš točno tam, kjer si že nekoč moral biti, kot je pri vsaki stvari. In ja, bodi ponosen tudi na to, to ni malenkost in si zaluži tvojo pozornost v večji meri.

Ko vidim, da imam sebe vsak dan raje, ker se jemljem manj strogo glede malenkosti, bom tudi to, kako močno lahko čutim, vse bolj lahko delila z drugimi na pravi način, saj svojih občutkom energijsko in miselno ne bom usmerjala v nepomembnosti. In kot pristnejša jaz vem, da bom nekega dne z najtoplejšim nasmeškom rekla “da”, ko mi bo nataknjen prstan in/ali pa bom podpisala papirje zvestobe, ki bodo več kot to. In celo za takrat vem, da še ne bom popolna, ker bom vselej delala na tem, da se izboljšam tu in tam, vendar nalahno, ker napredek ne sme jemati vsega miselnega prostora, ampak se je treba tudi predati sreči, tako sam kot s tistimi, v očeh katerih si tudi nepopoln popoln.

Imej se rad(a), nepopolno popoln(a). In vedi, da so vedno pomembnejše stvari in pomembnejši cilji od tistega, kar te s pretiranim fokusiranjem na to preobremeni in te dolgoročno energijsko prazni. Ravno prav razpršen fokus s sprejemanjem tega trenutka in izkušanjem užitka svojega napredka je nedvomno formula v boljši jutri, nudi pa ti tudi iskreno srečen danes. 

WIngia

2 thoughts on “Naj ti nobena malenkost ne oteži ravno prav razpršenega fokusa, ki vodi do več (miru & sreče) – osebni nasveti iz spoznanj o preobremenjenosti z videzom: Ne bodi tako neusmiljeno strog(a) do sebe!

    1. Hvala lepa, Larisa. ❤ Nedvo(u)mno je to ena pomembnejših stvari, predvsem zaradi tebe samega. Navznoter zadovoljen – navzven zadovoljen, to je uravnoteženo stremljenje na poti do cilja osebnih zmag. 😉

      Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.