Posted in Brez kategorije

Če skrbiš, da si kolikor lahko “in”, sledi tudi trendu “biti eko”, da svet ne bo hin. ;)

Že s svojim diplomskim in magistrskim delom iz okoljskega prava sem želela prispevati večji prispevek k varstvu okolja tako pravno kot literarno, pa vendar me moja nemirna sla po širjenju pozitive v svet na način, da delim svoja (spo)znanja z drugimi nesebično, žene naprej v zavedanju, da glede na mojo siceršnjo prizadevnost za varstvo okolja ni dovolj le sem ter tja vkomponirati v poste opomnike, kako je potrebno čuvati okolje, v katerem živimo, ampak si glede na pomembnost deleža ukvarjanja s tem področjem bivanja v mojem življenju zasluži poseben post.

Iskreno me navdaja veselje, ko spoznavam, da so se trendi začeli pomikati naprej tudi v smeri načina življenja in da se “moderno” ter “in” ne ustavlja več zgolj pri temu, kaj moramo posedovati, ampak vse bolj na tem, kakšni naj bomo mi, trendiziranost pa se tudi vse bolj usmerja od notranjosti (usmerjenost v svoj napredek v smislu osebne rasti, telesne aktivnosti/športa, zdrave prehrane..) v usmerjenost v “notranjost z dodano vrednostjo za zunanji svet”. Tako je torej biti eko zdaj hashtagano virtualno in vse bolj tudi realno kot biti v trendu, kar je nesporno zelo dober globalni pomik družbe, ki zaradi prepočasnega soočanja z okoljskimi težavami zdaj vseeno še lovi zadnje vlake na poti doseganja lepšega jutri za vse.

Si morda še vedno eden tistih, ki mu je voda iz pipe samoumevna in jo spuščaš po mili volji? Pustiš goreti vse možne delujoče luči in naprave naenkrat in dolgo časa? Nisi dosleden/-na pri ločevanju odpadkov? Ja, sem pa tja se pač zgodi, da kakšna stvar tudi ni čisto v redu speljana za višji blagor, ampak biti pretirano malomaren, ko bi moral začutiti čut odgovornosti in se z njim soočiti v smislu napredka zase in vse za tabo, vključno z vsemi “zatabci”, je danes že nedopustno.

Kaj boš pa ti danes naredil(a) za okolje? Dovolj je malenkost. Na primer kupi izdelek, ki je okolju prijazen namesto okolju škodljivega. Tudi če gre za nekaj za dušo! Ni res, da so vselej dražji. Ena od mojih malenkosti: na fotografiji nosim včeraj kupljene uhančke iz medenine in kristalčkov (Swarovski!) znamke, katerih izdelki spoštujejo naravo, poleg tega se pa borijo proti izkoriščanju delovne sile in še del izkupička vsakega nakupa gre v dobrodelne namene. Veliko mušic odpihnjenih z enim zamahom in posledično bolj sveži zrak! 😉 (Ja, globlji quote sem spesnila kot se zdi, ker ima svoj pomen-narediš lahko z malenkostjo več kot se sploh zavedaš za okolje!) In še bonus: (ne)resnica, da so vse zdrave, okolju in ljudem ter živalim prijazne stvari, drage, je izvotljena in danes le še prazen izgovor za komocijo.

Čas je, da se začneš zavestno zavedati!

Vsak dan naredi vsaj nekaj malega za lepši jutri vseh in kopičila se bodo tvoja dobra dela, iz kapljice v morje boš kmalu lahko pravil o luži in nekega dne o celem zalivu.. problem pri ozaveščanju je, da ljudje glede globalnih težav gojimo skeptizicem, ker smo mnenja, da smo premajhni in nepomembni, da lahko kaj spremenimo in se “vdamo v usodo”, kar pa ni nič drugega kot udobnoconjenje na škodo sebi in drugim in globalno svetu. Tu pa kapljica postaja blatna mlakuža, ki škodi našemu skupnemu jutri, torej tudi tvojemu.

Širi se pomenskost osveščanja v vse pore družbe, tudi v marketing in zato si niti uspešnejše znamke ne morejo več v tolikšni meri privoščiti izmišljevanja davka v obliki pribitka k ceni, ki gre na račun reklame, da je izdelek “bio” ali “eko” ali “okolju prijazen” v kontekstu izrabe etikete trendi izraza za večji zaslužek. Zdaj, ko je vse to, od “bio” do “naravnotrendastoekošikhashtagano” trend, je že vse bolj pod mus ustvarjati okolju prijaznejše izdelke in je samo še reklama tista, ki v večji meri ostaja krik po nakupu, ki pa je vselej boljši kot sprijaznitev z okolju škodljivejšim nakupom. & Just for the record: moji uhančki so stali samo 10€. 😉

Upam, da sem s tem postom uspešno potrkala na čim več vrat tvoje speče vesti in boš poln(a) navdiha že danes storila kaj v splošno dobro. Pa čeprav si boš denimo le vnaprej razporedil(a) odpadke po ločenih delih, da jih bolj dosledno in z manj izgube časa (vsi vemo, da priprava vsega prihrani čas!) pri naslednjem odnašanju smeti ven ločiš ali pa boš kupil(a) varčno žarnico, s katero boš privarčeval(a) tudi pri stroških. Reminder kategorije za notranje afirmiranje: Vsako pozitivno dejanje vedno šteje!

Naj te navdih vodi na pravo pot ravno prav nesebičnega občutenja enosti, kakršnega najdemo, ko se resnično poglobimo vase (tudi skozi meditacijo boš izostrila svoje čute po potrebi skrbeti za svet okoli sebe, tako da če še nisi dovolj “poduhovljen(a)”-začni se ozirati vase tudi skozi pogled na svet, da ti odpre nove vidike poglavja tvoje knjige, ki je naslovljeno Kako pomagati svetu, kajti ja, ni res, da se sveta ne da rešiti – svet se da še vedno rešiti – s skupnimi močmi. 😉

Wingia

2 thoughts on “Če skrbiš, da si kolikor lahko “in”, sledi tudi trendu “biti eko”, da svet ne bo hin. ;)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.