Posted in Brez kategorije

Po jutru se dan pozna! – Bodi sam(a) njegov(a) kreator(ka) in si naredi dobrega! ;)

Že nekaj časa prakticiram zgodnje vstajanje in sodeč po bralnih trendih, s katerimi sem na tekočem, je zadnje čase to tudi sicer priljubljena tema za žvečenje, zatorej nisem edina, ki v tokratnem postu gloda to kost, jo pa seveda grickam na svoj način in sem jo povezala v svetovalni post na temo jutra v smislu kako si slednja narediti taka, da bo dan kvalitetnejše izpolnil tvoje življenje, ki lahko tudi s pravo podlago, postavljeno zjutraj, zraste v trdnjavo uspešnejšega in srečnejšega bivanja.

Podpreambulnost tega zapisa naj zavzame splošno znana izhodiščna dejstva, ki kljub temu, da so splošno znana, ponavadi ne bodo zadosti motivacijska, da bi najbolj vztrajne preklapljavce med dremeži in pretepače budilk zmotivirala za prejšnje vstajanje. Že srednje, ne le dolgoročne pridobitve zgodnjega vstajanja so pripomoč k večji organiziranosti, urejenosti, zbranosti/fokusiranosti/koncentriranosti (vse tri navajam, ker v mojem svetu niso vselej sopomenke in verjamem, da nas v načinu življenja, ki je prevet z multitaskom, obstaja več takih) in v končni fazi tudi več notranjega miru in več pridobljenega časa le zase.

Vir: Instagram

Za vsako stvar, ki ti lahko prinese nekaj dobrega, si se bolj volj(a)n/a potruditi, zato se splača poskusiti s pridobitvijo tudi te zdrave navade, ki naj vključi več zdravih metod in manjših ritualov, ki jih priredi po svoje.

Vstani vsaj nekoliko prej in potem boš sčasoma našel voljo za še nekaj minut prej… Sama sicer nisem šla čisto po taki poti, ampak v obratni smeri, ki jo priporočam tistim, ki načeloma nimajo težav z jutranjim zbujanjem – takšni ste sicer v očeh tistih, ki jih imajo, takoj v prednosti, ker boste lahko kasneje dlje pospali, če boste to želeli (;D), ker se boste že utekli v novoosvojene jutranje mini navade in vam bo tovrstno investiranje v dan preko jutra kasneje vzelo manj časa. Ali pa boste dodali nove izzive svojemu jutranjačenju. Ampak ja, prvi korak je v odločitvi, da si date to – sebi date nova jutra in boljše dni, boljše čase zase. 😉 

Kako se lotiti projekta “jutranjačenja”?

Posebej pomembno je, da si najprej naspan(a). Kvaliteten spanec je spanec, ki obsega ravno pravšnje število ur, ki ustreza tvojemu telesu, kar lahko spoznaš, ko se nehaš nezavedno dolgoročno maltretirati z bedenjem v pozne ure in zjutraj, kadar je treba pod mus hitro leteti obveznostim naproti, renčiš na budilko. Prilagodi k ugotovljeni uravnoteženi uri zgodnejšo uro za odpravo na/v rjuhe. To skupaj z odločno odločitvijo, da vstaneš zgodaj, pomeni prvi korak.

Drugi korak daje v prakso staro pravilo, da “je organizacija pol uspeha”.

Dan prej si pripravi stvari za nov dan (miselno in fizično (torba z vso potrebno opremo za vsak podvig; oblačila oz. zamišljen outfit podvigom primeren; kaj za pohrustat, kar tokrat naj ne bo nekaj nahitro spacanega v fastfoodu-vmesni “Note to self”: sem pa tja se pozabavaj z ugrizom v kakšen junk, seveda, za nagrado, ker si zgodaj vstal(a) in se ja moraš malo pocartat, a imej se rad(a) dovolj, da si toliko odgovoren/-na, da poskrbiš tudi za zdravejše obroke – med pripravo se lahko zabavaš in sprostiš in kmalu postaneš pravi Chef/prava Chefinja in kreiraš občudovanja vredne priboljške, ki božajo tvoj organizem od zdravih vplivov, posledično pa bo tudi spanec boljši in vstajanje prijetnejše, ker nam telo hvaležno povrne dobro in zdravo energijo vseh oblik, ki jo vanj vnašamo – vse navedeno velja tudi za zajtrk, zato si ne bom očitala izventemanja z zadevnim Notom ;D).

Kar pa lahko v okviru igre z opomniki, ki jih vpisuješ v svoj planer/vnašaš v elektronskega pet-a, narediš za večjo jutranjo motivacijo, je, kot sem že pisala v postu o organizaciji, da malo pretentaš svoj um na ljubeč načinvključi opomnike tudi za stvari, ki jih v svojih mentalnih mapah ne umeščaš pod obveznosti, ampak prostočasna veselja. Kmalu s takim pristopom začneš tudi uživati v sprotnih opravkih, kar je dodaten benefit. Naredi si plan, ki te bo zjutraj prebudil v misli, da komaj čakaš, da začneš ta dan in bo tvoje vstajanje kmalu nadvse prijetna izkušnja. 😉

Tretji korak je v tem, da si jutra sestaviš na način, da so ti zaradi novovpeljanih ritualov/navadic prijetnejša, te rituale sčasoma tudi spreminjaš, da se tvoja sla po napredku ne poleni, hkrati pa tudi poskrbiš za uravnoteženost tega koncepta novih juter tako da poleg zgodnejšega vstajanja sčasoma v vse več ozirih plezaš iz zudobnoconjenih kotičkov. Investiraj v svoje zdravje, počutje in dušo. “Po jutru se dan pozna” vzemi zaresno in naj te dober začetek skupaj z občutenjem zadovoljstva s samim sabo, ker si že navsezgodaj naredil/a toliko dobrega zase, izstreli med sončne žarke v miselni naravnanosti. 😉

In pa: En dva tri, danes drugače oči odpri! 🙂

Primer jutranjih afirmacij hvaležnosti, vir: Instagram

Predkorak, preden se tvoje jutro sploh začne (predkorak mu pravim, ker še nisi niti stopil(a) z nogo na tla), je trenutek, ko se zbudiš. Poskrbi, da bo tvoje prebujanje tvojemu umu prijazno, da preden poješ zajtrk skozi usta, svoj um nahraniš z zajtrkom na način, da ga prebudiš s pozitivnimi mislimi. Če slučajno nisi toliko seznanjen(a) s področji reprogramiranja uma, naj bodo tvoje misli hvaležne za vse pozitivno (prejšnjega dne ali/in zgolj tega, kar je “v redu” v tvojem življenju – ja, to je tudi posebej vredno tvoje hvaležnosti – kar zadeva rekonstrukcijo misli, hvaležnost dela čudeže v smislu pozitivne naravnanosti). Vsekakor pa preden se podaš s svojimi čuti v vse 1010 zapise na napravicah in pikslaste izpostavljenosti družbenih omrežij, če/ki jih uporabljaš, se posveti zdravi prvi misli, ki te bo prebudila v pravo razpoloženje.

Dodatno motivacijsko pomagalo za vztrajanje v “vstanju”: Zelo prikladna praksa, da te ne odnese nazaj med rjuhe in si odrečeš zgodnejše jutro, poleg tega pa vanj vneseš tudi red, da ostaneš zbran kljub užitkom, ki si jih boš namenil(a) v tem času skrbi zase, je, da čim prej po tem, ko vstaneš, postelješ za sabo posteljo in se tako odločno posloviš od izgube volje, ko te bo sem ter tja ujela utrujenost zaradi nevajenosti te ure vstajanja. 😉

Kar zadeva elektronske naprave zjutraj, jim zlasti med tednom in zlasti mlajše generacije težko odrečemo njihov čas, a naj takrat, ko pridejo na vrsto, njihova uporaba ne počrpa nepotrebne energije ali spelje fokusa predolgo (& predaleč) od jutra zase. Primer: čisto luštno je prebrati/poslati prijeten sms za dobro jutro koga posebnega/komu posebnemu v tvojem življenju in/ali pobrskati za vzpodbudnimi citati, mislimi, afirmacijami, idejami, ki te bodo navdihnile, preveriti vreme ali lunin položaj ali numerološko/astrološko napoved danes ali karkoli takega, kar te duhovno nahrani in zaktivira in te pripravi na nov dan na kakršenkoliže način (ne zapodi pa se takoj med morebitne službene mejle ali objave, ki jih spremljaš odgovorno, ker jih jemlješ skrajno resno-naj tvoj um zajtrkuje kaj lahkega, ker si prej vstal(a), bo čas za taresnejše obveznosti malo kasneje še vedno tu). 

Ampak vsekakor, pred tem obrokom za um naj bosta na vrsti kozarec vode (priporočam s sveže stisnjeno limono, preverjeno dobro deluje zgodaj!) in zdravo pripravljen zajtrk. Potem pa le ob kavici/čaju preberi kaj za dušiko, na napravi ali kje drugje. 

Tri stvari, ki naj slej ko prej dobijo mesto v jutranji rutini poleg zdravega miselnega in hamihami začetka ne glede na čas vstajanja, so intenzivnejša nega (očisti in nahrani svojo kožo, lase s pravimi negovalnimi izdelki), gibanje (sproži prekrvavitev, uravna pritisk, te dodatno razbudi in zaktivira in te kar vrže v stanje pripravljenosti) in meditacija (urejenost misli je zjutraj, če si naspan, sicer večja, še večja pa bo, če boš nekaj časa namenil sprostitvi pred spanjem že prejšnji večer; je pa dobro navsezgodaj povsem predihati um, da gre še toliko bolj svež v nov dan, poln kapacitet v svojih pljučih, da bodo vdihovala vse potrebno skozi misli dneva – poleg tega v zenovstvu, ki si ga ponotranjil navsezgodaj, vse skozi dan teče nalahneje).

Ne, ni ti treba vstati že ob 3h, za začetek bo zadoščalo nekaj minut (več) za vsako od navedenih stvari, ko pa boš uvidel(a), kakšne pozitivne spremembe to vnese v tvoje počutje skozi dan, ti vstati še malo prej ali se odreči kakšnemu nezdravemu jutranjemu mašilu več za ceno skrbi zase ne bo več predstavljalo nobene težave. 😉 

DOBRO jutro vnaprej,

Wingia

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.