Posted in Brez kategorije

Osmišljen čas, ki ga sam(a) s sabo preživiš je čas, ko lahko veliko zase narediš! (&nekaj preverjenih idej kaj lahko počneš sam(a) na tak način, da boš kmalu še bolj okej in entuziastično pritiskal(a) na plin, ko gre lajf naprej – ZASE se lepo imej!<3)

Ne, s tem naslovom nimam v mislih časa, ki si ga primoran(a) preživeti sam(a) – ko si sam(a) v delu (pospravljanje & čiščenje, urejanje in nega sebe in svojih zadev, updejtanje/polnjenje/rihtanje napravic iz vseh strani in sortiranje mapic/gruntanje novih programov in aplikacij, ki si se jih odločil(a) uporabljati ali pa ko spiš sam(a) recimo, čeprav tudi ta čas, namenjen obveznostim, lahko dobro vnovčiš kot čas, ki ga preživljaš sam(a) v smislu multitaskinga in sprotnega učenja ter zabave, če si znaš življenje narediti tako, da je zate vseskozi užitek že zgolj “biti”, a o tem naj pade objava kdaj drugič;)). Niti ne ciljam na čas, ko obležiš zaradi kakšnega medicinsko vzrokovanega razloga.

vir slike: positivemindsetdaily profil (instagram)

Sicer je to tudi delno razlogovalo mojemu “samasemmmm:)” pretežnemu delu vikenda, ker še nisem povsem zdrava (orazumljeno odgovorno, ker je bil teden zdravljenja, ki pri meni ponavadi ne potraja tako dolgo, naporen, sem skenslala petkovo večerno drinko zaradi še vedno ne idealnega počutja, jemanja antibiotikov in ker sem dobila na knadno ravno v petek še eno zdravilo), poleg tega je bilo več ur vseeno namenjenih obveznostim, ki so se nabrale kaj hitro po nekaj dneh ter organiziranju in pripravam na bližnje obveznosti, a kar hočem s tem uvodom podčrtati v sklepu je, da si je vsake toliko treba vzeti vsaj dan zase v samoti ali pa vsaj nekaj ur (zlasti, če si veliko obkrožen(a) z ljudmi in sploh če ne stanuješ sam(a)).

vir slike: positive inspirational quotes (instagram profil)

Meni je ta vikend še posebej dobro dela delna izoliranost pred preostalim svojim družabnim delom sveta. Ven sem šla zgolj po opravkih in se razgibat, po telefonu sem bila dosegljiva omejeno in kakšen odgovor “odložila”, v posebej hladnem vremenu sem toliko bolj uživaško lahko uživala v svoji družbi tudi notri na toplem, medtem ko sem sem ter tja užila londonsko-vremenski pridih Ljubljane skozi dež in se veselila, da imam tudi blizu bloka vse, kar bi rabila, ko sem notri, meni pa je prijetno toplo v kežual cotikah in vsake toliko tudi pod dekico s čaji in drugimi napitki na moj način, ki sem jih prav “strokovno profesionalizirano” (:p) pripravila, ker sem se tudi skozi priboljške razvajala – užitek je res si vzeti čas in nekaj skuhati/pripraviti nekaj posebnega, izvesti kakšen negovalni oziroma lepotni tretma, dlje pomeditirati/počakrati/izvajati dihalne vaje in vse, kar bi moralo biti na dnevnem meniju opravil, ampak postane izvedba takšnih ritualiziranih dnevnih aktivnosti prava mini meditativna pustolovščina, ko se zadeve lotiš sproščeno, zavzeto in si zanjo res vzameš čas – ker ga imaš, ker si (si) sprostil(a) urnik – le zase. To se ja mora smeti! 😉

Ja, vzeti si čas zase že samo po sebi vodi v večjo sproščenost, notranje mirnejše zadovoljstveno stanje in ti obenem pomaga rasti skozi to, da se avtomatsko sprostijo zamašeni ventili, v katerih se dnevno oddaljiš od samega sebe – od svoje notranje esence. Čas zase v samoti te poveže v celoto, odkriješ stvari, ki jih prej (še) nisi, na marsikaj lahko pogledaš iz drugega zornega kota, ker si se sproščeno poglobil(a) vase (in tudi lažje razrešiš reči, ki kodrajo tvoje misli kot veter preganja temne oblake (beri: skrbi)) in ja, učinki te investicije v obliki osmišljene samote vodijo v tvoj napredek, tvojo rast, miselno progresivno napredovanje glede navzven nepomembnih stvari, ki so tebi pomembnejše kot si (si prej) mislil(a).

Večkrat si vzamem malo večji krajec dneva/nekaj ur le zase, da se sprostim na različne načine. Ne gre za lenobo, gre za zaslužen počitek, ki si ga ne bi smeli nikoli odrekati. Sem ter tja bodi sam(a).
Vedi, da za “biti sam(a)” ne sme biti enačaja, ki v besedni formuli pomeni, da si (tudi) osamljen(a)!

Najprej živi zase, posveti se sebi fokusirano sproščen(a) in bodi prisot-/en/-na v trenutku. To je le eden od načinov, kako je pod mus poskrbeti zase, če se imaš dovolj rad(a). Poleg tega se osebna in duhovna zrelost kažeta tudi na način samostojnosti in neodvisnosti, kar pa mora voditi v to, da znaš kvalitetno preživeti čas sam(a) s sabo in torej na tak način investiraš vase dolgoročno.

Če večino “prostega” časa (narekovaji so postavljeni zato, ker če uživaš tudi skozi delo, učenje, študij, obveznosti in nujna opravila, besedna zveza prosti čas zveni kot čas pogojnega izpusta iz zapora, tako se vsaj sem ter tja zdi meni ;)) preživiš v družbi, pri čemer ni nič narobe s tem, dokler znaš biti tudi sam(a) in v trenutkih samote najti (med drugim tudi) veselje, ker smo ljudje socialna bitja in tudi sama uživam v družbi pravih ljudi v pravem času za to, dajem v drugem delu objave še nekaj praktičnih (pod)nasvetov aka nanizanih dodatnih idej (ki sem jih večkrat sprobala tudi sama (nekatere sodijo že skoraj v navade/rituale in način življenja, op. w.) in jih poklanjam v navdih, kako kvalitetno preživeti čas, ko si sam(a) s sabo. Sam(a) zase pa itak najboljše veš, kaj te veseli, zabava, zanima, miselno in duhovno izpolni – Čas zase je čas, ko si vzameš čas za ta(k) čas. 😉

Ideja številka ena: Pojdi sam(a) v miren, manj obljuden in prijeten lokal (po možnosti v takega, v katerem še nisi bil(a), da boš preizkusila, kakšno kavo (oz. če ne boš naročila generične zapakirane pijače hišni deci čaja/vina/česarkoližepač) in postrežbo imajo, s sabo vzemi kakšno dobro čtivo (najbolje na oldskul način kar knjigo, v kateri boš s prsti obračal(a) strani) in bodi sam(a) s sabo dlje zunaj v urbanem okolju, kjer boš vase uživaško vskrkala besede, ki si jim namenil(a) svoj čas, če pa ne gre drugače, pa (za)tabličaj, se razume ;D). Če boš bral(a) kaj zahtevnejšega ali kaj, kar zadeva delo na sebi recimo, je zato, ker se to intenzivnejše šteje za proaktivno investiran čas vase, toliko manj treba imeti nagrickano vest (oz. je sploh ni treba imeti;)), če se boš v lokalu zadržal(a) dlje kot si si prvotno zamislil(a). Poleg tega boš na tak način treniral(a) tako svoj um kot zmožnost fokusa, koncentracije in prisotnosti v smislu biti v trenutku – zase.

Ideja številka dve: Pojdi na sprehod, v katerem res zavestno in prisotno uživaš v vsem(u). Ni enotnega odgovora, kako to narediti, odvisno od tega, kakšen si in v čem uživaš – to moraš vkomponirati v svoj sprehod na izvirne načine. Pri meni je to zgledalo ta vikend, ko sem telesno aktivnost morala malo zreducirati v njeni intenzivnosti iz zdravstvenih razlogov (in skombinirala več srednje intenzivno hitre hoje spehodov z nekaj razgibalnimi vajami) in vse kar povezala z opravki, nekako takole: Vmes sem se poigrala s psom bivšega soseda, ki se mi posebej rad prepusti v cartanje in uživala v tej dozi pasje navzočnosti, ki je kot ljubiteljica psov pač rabim, pomagala sem prodajalki v manjši trgovini, ki je bila sama za pultom in ji je težil starejši gospod ter sva si ob najinem skupnem izhodu ven pomežiknili in je komaj skrila iz nje sijoče hvaležno olajšanje pred njim – dobro delo v obliki pomoči nekomu v stiski s šenkanim evrom in premišljeno izbranimi besedami, ki so odpravile stisko gospe, je lepo dopolnilo moj dan. Namenoma sem vrnila še bolj prijazne nasmehe tistim prijaznim z izkazom naklonjenosti od daleč, ki sem jih prejela, globoko sem vdihovala prečiščen zrak po dežju, ujela navdih iz delčka pogovora sprehajalcev, ki sem jih obšla, tu in tam v krajšem dialogu smalltalka kakšni ženski poklonila iskren kompliment (ženska solidarnost se naj krepi, (brez) amen! ;)), vmes sem se lepo sprostila in uživala v detajlih, ki so me dobesedno nahranili (in skreirala sem si sama še dodatne – mdr. šenkala ptičkom svoj najljubši del rogljička recimo – krajček (!) in se za hip zegotripano naslajala nad svojo velikodušnostjo. ;D Šla sem brez slušalk, takšni sprehodi tudi prevetrijo misli na poseben način. Torej pojdi sam(a) na sprehod sem ter tja in se prepusti okolici, vpij jo in bodi res ves/vsa v tem sprehodu, pobarvaj risbo črno-belega gibanja na svežem zraku z novimi idejami kako vanj vpeljati še stvari, ki te veselijo, pa se boš počutila kot bi bila na krajšem avanturističnem izletu. 😉

Ideja številka 3: Vzemi si več časa, da se poglobiš v svoj(e) hobi(je), stvari, ki te veselijo in zanimajo; sam(a) s sabo, ko izklopiš malo vse ostalo, boš s fokusom in poglobitvijo lažje naš/-el/-la višji smisel tega, kar te žene v to interesno sfero; preberi kaj več o tem področju, pre/ob/na(d)/-guglaj ga tudi po dolgem in počez, slej ko prej boš uvidel(a), koliko je še možnih izboljšav za nadgradnjo tvojega hobitobija ;). Dobil(a) boš nove ideje, morda tudi v poslovnem kontekstu – kdove, kaj vse se skriva v tebi, pa tega sploh še nisi (dovolj zavestno) opazil(a), česa vsega si zmožen/-na. Mogoče bo nekega dne tvoja poslovna ideja tudi dejavnost, ki ti bo prinašala cekinčke in morda bo to še prej kot si si (za)mislil(a). Prepusti se, tvoj svet naj bo tvoj svet za več časa.

vir slike: instagram profil reveriehippie

Ideja številka štiri: Meditiraj, izvajaj dihalne vaje, čakraj, duhovno se poveži s sabo na več(ih) levelih – če to že redno počneš, kar je vsekakor spodbudna navada, si vzemi namenoma čas, da tvoj ritual traja dlje, da se povsem izklopiš in zapluješ v duhovne sfere za dlje. To te bo napolnilo z novimi energijami kot tudi dalo dodatno jasnost tvojim mislim. Daj si to, daj si čas, da zavestno (od)potuješ vase in v vse svoje globine, odkril(a) jih boš vsakič več.

Ideja številka pet: Udeleži se nekega dogodka sam(a), kjer vnaprej ne poznaš nikogar (ali pa vsaj nikogar malo bolje), te nihče ne čaka, da bi te kot majhnega otroka popeljal za rokico v dogajanje – upaj si! Čas zase ne pomeni le zudobnoconjenega časa niti ne pomeni popolne izolacije, izkoristiš ga lahko tudi tako, da spoznaš nove svetove, ki jih še ne, eventuelno jih boš tudi spozna(va)l skozi ljudi, ki jih srečaš/pristopijo k tebi in se ti zdi smiselno nadaljevati dialog – morda stkeš kakšno novo (socialno, prijateljsko ali kakšnega drugega tipa) vez na daljši rok! 😉 Dejstvo je, da smo bolj izolirani, ko pridemo nekam v zaključeni družbi, ki je naše spremstvo, ko pa nastopimo sami, se nam odprejo novi vidiki socialnomreženja. Naj gre za zabavo ali za razstavo, pojdi sam(a) kdaj kam in boš potlej zmagoslavno slavil(a) odločitev pravo! 😉

vir slike: chakrahealingvibes (instagram profil)

Osmisli svoje bivanje tudi skozi samoto. Daj si v znak samospoštovanja in ljubezni do sebe čas. Zase. S sabo. In bodi si najboljša družba, saj si edini, s katerim preživiš 100% svojega časa. 😉

Wingia

2 thoughts on “Osmišljen čas, ki ga sam(a) s sabo preživiš je čas, ko lahko veliko zase narediš! (&nekaj preverjenih idej kaj lahko počneš sam(a) na tak način, da boš kmalu še bolj okej in entuziastično pritiskal(a) na plin, ko gre lajf naprej – ZASE se lepo imej!<3)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.